Menzurki
Menzurki
Wąski i wysoki cylinder miarowy to naczynie laboratoryjne przeznaczone do precyzyjnego odmierzania cieczy. Menzurka — tak najczęściej jest nazywana — ma zazwyczaj plastikową lub szklaną stopkę (podstawkę) oraz wylew (dziobek).
Tradycyjna menzurka jest zwykle wąska i wysoka (tak zwiększa się precyzję pomiaru jej objętości), ma na ściance dokładną podziałkę objętości.
Niektóre rodzaje menzurek mają na otwartym końcu szlif, żeby można było je zamykać korkiem lub bezpośrednio łączyć z innymi elementami aparatury. Z takich menzurek cieczy nie wylewa się bezpośrednio, lecz przelewa za pomocą cannuli, czyli cienkich, długich i giętkich igieł wykonanych ze stali nierdzewnej. Umożliwiają one przenoszenie (lewarowanie) cieczy z jednego naczynia do drugiego bez kontaktu z otoczeniem.
Menzurki wykonywane są zazwyczaj z kruchego i nieodpornego na nagłe zmiany temperatury szkła, dlatego nie wolno w nich ani gotować, ani zamrażać, gdyż groziłoby to ich pęknięciem.