Słój na syrop prosty Sirupus simplex

Słój na syrop prosty Sirupus simplex
Słój na syrop prosty Sirupus simplex

 

Syrop prosty to nic innego jak roztwór cukru w wodzie. W 100 g syropu powinny być  64 gramy cukru i 34 gramy wody. To baza do przygotowywania innych syropów oraz poprawy smaku leków płynnych, które zawierają w składzie np. substancje gorzkie. Zawarty w nim cukier ma też właściwości konserwujące.

Pani Krystyna Kwieciszewska wspomina, że dawniej w naszej aptece do sporządzania syropów służył wielki garnek, w którym ostrożnie podgrzewało się sirupus simplex i dodawało na przykład zioła albo inne składniki, które temu słodkiemu roztworowi nadawały właściwości lecznicze. 

Syropy to jedne z najstarszych i najpopularniejszych postaci leków. Wszystkie zawierają sirupus simplex. Już w renesansowych aptekach  sporządzało się syropy poprzez długotrwałe gotowanie surowców roślinnych (m.in. kwiatów czy owoców) w wodzie, winie lub occie. Były jednak zdecydowanie mniej słodkie, przez co były nietrwałe.