Erlenmajerka

Erlenmajerka

Erlenmajerka

 

Kolba stożkowa nazwana na cześć niemieckiego chemika Emila Erlenmeyera  erlenmajerką –

Jest elementem podstawowego wyposażenia laboratoryjnego.

Kolba wykonana jest ze szkła, najczęściej żaroodpornego, o kształcie stożka z dnem płaskim. Kolby stożkowe wytwarzane są z wąską i szeroką szyjką, ze szlifem lub bez. Niektóre kolby zaopatrzone są w mało precyzyjną podziałkę wskazującą orientacyjną pojemność. W zależności od zastosowania wytwarza się je o ściankach różnej grubości.

Maja bardzo różne pojemności – od  kilku ml do kilku litrów

Kolby stożkowe są uniwersalnym sprzętem laboratoryjnym i mogą służyć do: ogrzewania, miareczkowania, czyli wygodnego obserwowania zmian zabarwienia roztworu, a także przechowywania substancji (jeśli mają gumowy lub szlifowany korek służą do przechowywania nielotnych odczynników chemicznych oraz preparatów). W mikrobiologii  służą do przygotowywania kultur bakterii. Takie kolby są wykonane z tworzywa sztucznego i są fabrycznie wysterylizowane oraz wyposażone w szczelne zamknięcie, aby zwiększyć wymianę gazową podczas inkubacji i wytrząsania